Operētājsistēmu saraksts

Wikimedia projekta saraksts

Operētājsistēmas var klasificēt pēc to bāzes tehnoloģijas (Unix-veidīgās OS un Unix pēcteči), licences tipa, pēc tā vai OS attīstās arī mūsdienās (novecojušas vai mūsdienu OS), pēc pielietojuma un pēc daudziem citiem faktoriem.

ProprietārāsLabot

AgrīnāsLabot

AcornLabot

Atari STLabot

AppleLabot

Be korporācijaLabot

Control Data CorporationLabot

DEC/Compaq/HPLabot

IBMLabot

ICT/ICLLabot

  • GEORGE
  • VME
  • DME
  • TME

MicrosoftLabot

robotus. Windows 8 Windows 8.1 Windows 10

NovellLabot

Strawberry Development GroupLabot

Sun MicrosystemsLabot

  • SunOS — Unix-veidīga OS, bāzēta uz BSD Unix realizācijas
    • SunOS 4.x — (Solaris 1.x)
  • Solaris — Unix-veidīga OS, kura bāzēta uz UNIX System V realizācijas Release 4 + elementi no SunOS
    • SunOS 5.x — (Solaris 2.x, 7.x un vēlākas versijas)
  • Java Desktop System

Citas Unix-veidīgas OS un POSIX-savietojamāsLabot

Atvērtā koda OSLabot

Unix-veidīgās OSLabot

Windows-savietojamāsLabot

Izpētes Unix-veidīgās OSLabot

  • UNIX (izveidoja Bell Labs 1970. gadā, Kena Tompsona ideja)
  • Mach (no CMU kodolu izstrādātājiem; skat.: NeXTSTEP)
  • Minix (mācību Os priekš Endrū Tanenbauma)
  • Amoeba (izstrādāja Endrū Tanenbaums)
  • K42 (izstrādā IBM)
  • MISS (pirmā Krievijas Unix-veidīgā OS)
  • ДЕМОС (padomju Unix klons)
  • ИНМОС (Инструментальная мобильная операционная система — izstrādāta Padomju Savienībā 1985. gadā elektroniski vadāmo mašīnu institūtā.).

Izpētes ne-Unix veida OSLabot

MS-DOS kloniLabot

Autoru/iekšējas, ne-Unix u.c.Labot

Siemens AGLabot

«Mājas» OSLabot

Priekš БКLabot

OS, kuras strādā uz БК-0010, БК-0010-01, БК-0011 un БК-0011М

Priekš SpectrumLabot

Pielikuma sistēmasLabot

Plaukstdators (PDA)Labot

ViedtālruņiLabot

Klēpjdatori, mobilās interneta ierīcesLabot

Maršrutizatori un citas tīkla iekārtasLabot

Mikrokontrolieriem, iebūvētajām sistēmām un reālā laika OSLabot

Izdomātas operētājsistēmasLabot

Neeksistējošas operētājsistēmas, kuras ir pieminētas jokos, grāmatās, filmās, datorspēlēs u.c.

Skatīt arīLabot

AtsaucesLabot

  1. http://www.3os.ru papildinformācija
  2. Nemesis
  3. http://www.datalight.com/products/romdos/
  4. XSystem Kernel Project
  5. «Arhivēta kopija». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2008. gada 30. martā. Skatīts: 2008. gada 25. martā.
  6. [https://web.archive.org/web/20091220043131/http://wiki.pic24.ru/doku.php/osa/ref/intro Archived 2009. gada 20. decembrī, Wayback Machine vietnē. OSA : Документация [PIC24]]
  7. ScmRTOS
  8. Pumpkin: Salvo, the RTOS that runs in tiny places
  9. Google Jobs
  10. «netlabs.org - Homepage». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2008. gada 20. augustā. Skatīts: 2019. gada 26. decembrī.

Ārējās saitesLabot