Atvērt galveno izvēlni

Valstu saraksts pēc Tautas attīstības indeksa

Wikimedia projekta saraksts
Pasaules valstis pēc Tautas attīstības indeksa (pēc 2014. gada datiem)[1]
  0,900 un vairāk
  0,850–0.899
  0,800–0.849
  0,750–0.799
  0,700–0.749
  0,650–0.699
  0,600–0.649
  0,550–0.599
  0,500–0.549
  0,450–0.499
  0,400–0.449
  0,350–0.399
  zem 0,349
  Nav datu

Šis ir valstu saraksts pēc Tautas attīstības indeksa (TAI), kas sastādīts, balstoties uz 2014. gada datiem. Tautas attīstības indekss ir ANO izstrādāts rādītājs, kas balstīts uz paredzamā dzīves ilguma, lasītprasmes, izglītības un dzīves līmeņa.[2]

Satura rādītājs

Visu valstu sarakstsLabot

  • = pieaugums
  • = nemainīgs
  • = samazinājums

Ļoti augsts tautas attīstības indekssLabot

Vieta Valsts TAI
2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu[2] 2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu
[2]
1   Norvēģija 0,944 0,002
2   Austrālija 0,935 0,002
3   Šveice 0,930 0,002
4   Dānija 0,923
5   Nīderlande 0,922 0,002
6   Vācija 0,916 0,001
6 (2)   Īrija 0,916 0,004
8 (1)   ASV 0,915 0,002
9 (1)   Kanāda 0,913 0,001
9 (1)   Jaunzēlande 0,913 0,002
11   Singapūra 0,912 0,003
12   Honkonga 0,910 0,002
13   Lihtenšteina 0,908 0,001
14   Zviedrija 0,907 0,002
14 (1)   Lielbritānija 0,907 0,005
16   Islande 0,899
17   Dienvidkoreja 0,898 0,003
18   Izraēla 0,894 0,001
19   Luksemburga 0,892 0,002
20 (1)   Japāna 0,891 0,001
21   Beļģija 0,890 0,002
22   Francija 0,888 0,001
23   Austrija 0,885 0,001
24   Somija 0,883 0,001
25   Slovēnija 0,880 0,001

Vieta Valsts TAI
2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu[2] 2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu
[2]
26   Spānija 0,876 0,002
27   Itālija 0,873
28   Čehija 0,870 0,002
29   Grieķija 0,865 0,002
30   Igaunija 0,861 0,002
31   Bruneja 0,856 0,004
32   Kipra 0,850
32 (1)   Katara 0,850 0,001
34   Andora 0,845 0,001
35 (1)   Slovākija 0,844 0,005
36 (1)   Polija 0,843 0,003
37   Lietuva 0,839 0,002
37   Malta 0,839 0,002
39   Saūda Arābija 0,837 0,001
40   Argentīna 0,836 0,003
41 (1)   Apvienotie Arābu Emirāti 0,835 0,002
42   Čīle 0,832 0,002
43   Portugāle 0,830 0,002
44   Ungārija 0,828 0,003
45   Bahreina 0,824 0,003
46 (1)   Latvija 0,819 0,003
47 (1)   Horvātija 0,818 0,001
48 (1)   Kuveita 0,816
49   Melnkalne 0,802 0,001

Augsts tautas attīstības indekssLabot

Vieta Valsts TAI
2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu[2] 2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu
[2]
50 (1)   Baltkrievija 0,798 0,002
50   Krievija 0,798 0,001
52   Omāna 0,793 0,001
52 (1)   Rumānija 0,793 0,002
52 (2)   Urugvaja 0,793 0,003
55   Bahamas 0,790 0,004
56   Kazahstāna 0,788 0,003
57 (1)   Barbadosa 0,785
58   Antigva un Barbuda 0,783 0,002
59   Bulgārija 0,782 0,003
60 (2)   Palau 0,780 0,005
60   Panama 0,780 0,003
62 (2)   Malaizija 0,779 0,002
63 (1)   Maurīcija 0,777 0,002
64 (4)   Seišelas 0,772 0,005
64   Trinidāda un Tobāgo 0,772 0,001
66 (2)   Serbija 0,771
67 (1)   Kuba 0,769 0,001
67 (1)   Libāna 0,769 0,001
69   Kostarika 0,766 0,002
69   Irāna 0,766 0,002
71 (2)   Venecuēla 0,762 0,002
72   Turcija 0,761 0,002
73 (1)   Šrilanka 0,757 0,005
74 (1)   Meksika 0,756 0,001
75 (1)   Brazīlija 0,755 0,003
76   Gruzija 0,754 0,004
77 (2)   Sentkitsa un Nevisa 0,752 0,005
78 (1)   Azerbaidžāna 0,751 0,002

Vieta Valsts TAI
2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu[2] 2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu
[2]
79 (3)   Grenāda 0,750 0,008
80 (2)   Jordānija 0,748
81   Ziemeļmaķedonija 0,747 0,003
81 (1)   Ukraina 0,747 0,001
83 (1)   Alžīrija 0,736 0,002
84 (1)   Peru 0,734 0,002
85   Albānija 0,733 0,001
85 (2)   Armēnija 0,733 0,002
85 (4)   Bosnija un Hercegovina 0,733 0,004
88   Ekvadora 0,732 0,002
89   Sentlūsija 0,729
90 (3)   Ķīna 0,727 0,004
90 (1)   Fidži 0,727 0,003
90 (5)   Mongolija 0,727 0,005
93 (2)   Taizeme 0,726 0,002
94 (1)   Dominika 0,724 0,001
94 (11)   Lībija 0,724 0,014
96   Tunisija 0,721 0,001
97   Kolumbija 0,720 0,002
97 (1)   Sentvinsenta un Grenadīnas 0,720 0,003
99 (1)   Jamaika 0,719 0,002
100   Tonga 0,717 0,001
101   Beliza 0,715
101 (2)   Dominikāna 0,715 0,004
103 (1)   Surinama 0,714 0,001
Pasaule 0,711 0,002
104   Maldīvija 0,706 0,003
105   Samoa 0,702 0,001

Vidējs tautas attīstības indekssLabot

Vieta Valsts TAI
2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu[2] 2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu
[2]
106   Botsvana 0,698 0,002
107   Moldova 0,693 0,003
108   Ēģipte 0,690 0,001
109   Turkmenistāna 0,688 0,006
110 (1)   Gabona 0,684 0,005
110   Indonēzija 0,684 0,003
112 (1)   Paragvaja 0,679 0,002
113 (2)   Palestīna 0,677 0,002
114   Uzbekistāna 0,675 0,003
115   Filipīnas 0,668 0,004
116 (1)   Salvadora 0,666 0,002
116 (1)   Dienvidāfrika 0,666 0,003
116 (1)   Vjetnama 0,666 0,003
119   Bolīvija 0,662 0,004
120 (1)   Kirgizstāna 0,655 0,003
121 (1)   Irāka 0,654 0,003
122   Kaboverde 0,646 0,003
123   Mikronēzija 0,640 0,001
124   Gajāna 0,636 0,002
125   Nikaragva 0,631 0,003

Vieta Valsts TAI
2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu[2] 2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu
[2]
126   Maroka 0,628 0,002
126 (2)   Namībija 0,628 0,003
128 (2)   Gvatemala 0,627 0,001
129   Tadžikistāna 0,624 0,003
130 (1)   Indija 0,609 0,005
131   Hondurasa 0,606 0,002
132 (2)   Butāna 0,605 0,010
133   Austrumtimora 0,595 0,006
134 (4)   Sīrija 0,594 0,013
134 (1)   Vanuatu 0,594 0,002
136 (2)   Kongo Republika 0,591 0,009
137 (1)   Kiribati 0,590 0,002
138 (1)   Ekvatoriālā Gvineja 0,587 0,003
139   Zambija 0,586 0,006
140   Gana 0,579 0,002
141   Laosa 0,575 0,005
142   Bangladeša 0,570 0,003
143 (1)   Kambodža 0,555 0,005
143   Santome un Prinsipi 0,555 0,002

Zems tautas attīstības indekssLabot

Vieta Valsts TAI
2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu[2] 2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu
[2]
145   Kenija 0,548 0,004
145 (1)   Nepāla 0,548 0,005
147   Pakistāna 0,538 0,002
148   Mjanma 0,536 0,005
149   Angola 0,532 0,002
150 (1)   Svatini 0,531 0,001
151   Tanzānija 0,521 0,005
152   Nigērija 0,514 0,004
153 (1)   Kamerūna 0,512 0,005
154 (1)   Madagaskara 0,510 0,002
155 (3)   Zimbabve 0,509 0,008
156   Mauritānija 0,506 0,002
156 (1)   Zālamana Salas 0,506 0,001
158 (1)   Papua-Jaungvineja 0,505 0,002
159 (1)   Komoras 0,503 0,002
160   Jemena 0,498
161   Lesoto 0,497 0,003
162 (5)   Togo 0,484 0,009
163 (1)   Haiti 0,483 0,002
163   Ruanda 0,483 0,004
163 (1)   Uganda 0,483 0,005
166 (1)   Benina 0,480 0,003

Vieta Valsts TAI
2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu[2] 2014. gads
[2]
Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu
[2]
167 (2)   Sudāna 0,479 0,002
168   Džibutija 0,470 0,002
169 (2)   Dienvidsudāna 0,467 0,006
170   Senegāla 0,466 0,003
171 (2)   Afganistāna 0,465 0,001
172   Kotdivuāra 0,462 0,004
173 (1)   Malāvija 0,445 0,006
174 (1)   Etiopija 0,442 0,006
175 (2)   Gambija 0,441 0,001
176   Kongo DR 0,433 0,003
177   Libērija 0,430 0,006
178   Gvineja-Bisava 0,420 0,002
179   Mali 0,419 0,003
180   Mozambika 0,416 0,003
181 (1)   Sjerraleone 0,413 0,005
182 (1)   Gvineja 0,411
183 (1)   Burkinafaso 0,402 0,006
184 (1)   Burundi 0,400 0,003
185 (1)   Čada 0,392 0,004
186 (1)   Eritreja 0,391 0,001
187   Centrālāfrikas Republika 0,350 0,002
188   Nigēra 0,348 0,003

Valstu uzskaitījums pēc kontinentaLabot

ĀfrikaLabot

10 attīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Augsts tautas attīstības indekss
1   Maurīcija 0,777
2   Seišelas 0,772
3   Alžīrija 0,736
4   Lībija 0,724
5   Tunisija 0,721
Vidējs tautas attīstības indekss
6   Botsvana 0,698
7   Ēģipte 0,690
8   Gabona 0,684
9   Dienvidāfrika 0,666
10   Kaboverde 0,646

10 neattīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Zems tautas attīstības indekss
1   Nigēra 0,348
2   Centrālāfrikas Republika 0,350
3   Eritreja 0,391
4   Čada 0,392
5   Burundi 0,400
6   Burkinafaso 0,402
7   Gvineja 0,411
8   Sjerraleone 0,413
9   Mozambika 0,416
10   Mali 0,419

Ziemeļamerika un Karību jūras valstisLabot

10 attīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Ļoti augsts tautas attīstības indekss
1   ASV 0,915
2   Kanāda 0,913
Augsts tautas attīstības indekss
3   Bahamas 0,790
4   Barbadosa 0,785
5   Antigva un Barbuda 0,783
6   Panama 0,780
7   Trinidāda un Tobāgo 0,772
8   Kuba 0,769
9   Kostarika 0,766
10   Meksika 0,756

10 neattīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Zems tautas attīstības indekss
1   Haiti 0,483
Vidējs tautas attīstības indekss
2   Hondurasa 0,606
3   Gvatemala 0,627
4   Nikaragva 0,631
5   Salvadora 0,666
Augsts tautas attīstības indekss
6   Dominikāna 0,715
6   Beliza 0,715
8   Jamaika 0,719
9   Sentvinsenta un Grenadīnas 0,720
10   Dominika 0,724

DienvidamerikaLabot

10 attīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Ļoti augsts tautas attīstības indekss
1   Argentīna 0,836
2   Čīle 0,832
Augsts tautas attīstības indekss
3   Urugvaja 0,793
4   Venecuēla 0,762
5   Brazīlija 0,755
6   Peru 0,734
7   Ekvadora 0,732
8   Kolumbija 0,720
9   Surinama 0,714
Vidējs tautas attīstības indekss
10   Paragvaja 0,679

10 neattīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Vidējs tautas attīstības indekss
1   Gajāna 0,636
2   Bolīvija 0,662
3   Paragvaja 0,679
Augsts tautas attīstības indekss
4   Surinama 0,714
5   Kolumbija 0,720
6   Ekvadora 0,732
7   Peru 0,734
8   Brazīlija 0,755
9   Venecuēla 0,762
10   Urugvaja 0,793

ĀzijaLabot

10 attīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Ļoti augsts tautas attīstības indekss
1   Singapūra 0,912
2   Honkonga 0,910
3   Dienvidkoreja 0,898
4   Izraēla 0,894
5   Japāna 0,891
6   Bruneja 0,856
7   Kipra 0,850
7   Katara 0,850
9   Saūda Arābija 0,837
10   Apvienotie Arābu Emirāti 0,835

10 neattīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Zems tautas attīstības indekss
1   Afganistāna 0,465
2   Jemena 0,498
3   Mjanma 0,536
4   Pakistāna 0,538
5   Nepāla 0,548
Vidējs tautas attīstības indekss
6   Kambodža 0,555
7   Bangladeša 0,570
8   Laosa 0,575
9   Sīrija 0,594
10   Austrumtimora 0,595

EiropaLabot

10 attīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Ļoti augsts tautas attīstības indekss
1   Norvēģija 0,944
2   Šveice 0,930
3   Dānija 0,923
4   Nīderlande 0,922
5   Vācija 0,916
5   Īrija 0,916
7   Lihtenšteina 0,908
8   Zviedrija 0,907
8   Lielbritānija 0,907
10   Islande 0,899

10 neattīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Vidējs tautas attīstības indekss
1   Moldova 0,693
Augsts tautas attīstības indekss
2   Bosnija un Hercegovina 0,733
2   Armēnija 0,733
2   Albānija 0,733
5   Ukraina 0,747
5   Ziemeļmaķedonija 0,747
7   Azerbaidžāna 0,751
8   Gruzija 0,754
9   Turcija 0,761
10   Serbija 0,771

OkeānijaLabot

10 attīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Ļoti augsts tautas attīstības indekss
1   Austrālija 0,935
2   Jaunzēlande 0,913
Augsts tautas attīstības indekss
3   Palau 0,780
4   Fidži 0,727
5   Tonga 0,717
6   Samoa 0,702
Vidējs tautas attīstības indekss
7   Mikronēzija 0,640
8   Vanuatu 0,594
9   Kiribati 0,590
Zems tautas attīstības indekss
10   Zālamana Salas 0,506

10 neattīstītākās valstis

Vieta Valsts TAI
2014. gads
Zems tautas attīstības indekss
1   Papua-Jaungvineja 0,505
2   Zālamana Salas 0,506
Vidējs tautas attīstības indekss
3   Kiribati 0,590
4   Vanuatu 0,594
5   Mikronēzija 0,640
Augsts tautas attīstības indekss
6   Samoa 0,702
7   Tonga 0,717
8   Fidži 0,727
9   Palau 0,780
Ļoti augsts tautas attīstības indekss
10   Jaunzēlande 0,913

Valstis, kas nav iekļautas jaunākajā ziņojumāLabot

ANO dalībvalstis (pēdējie pieejamie dati)Labot

Gads Valsts TAI Vieta Atsauce
Publikācija Dati
Ļoti augsts tautas attīstības indekss
2016 2014   Monako 1,088 1 [3]
2016 2014   Sanmarīno 0,921 7 [3]
Augsts tautas attīstības indekss
2016 2014   Nauru 0,704 152 [3]
Vidējs tautas attīstības indekss
2016 2014   Māršala Salas 0,645 173 [3]
2016 2014   Tuvalu 0,581 191 [3]
2016 2014   Ziemeļkoreja 0,564 195 [3]
Zems tautas attīstības indekss
2016 2014   Somālija 0,349 244 [3]

Valstis, kas nav ANO dalībvalstis (dati nav no ANO ziņojuma)Labot

Gads Valsts vai teritorija TAI Vieta Atsauce
Publikācija Dati
Ļoti augsts tautas attīstības indekss
2016 2014   Makao 0,894 18 [4]
2016 2014   Taivāna[a] 0,882 21
2016 2014   Bermuda 0,901 19 [3]
2016 2014   Džērsija 0,900 20 [3]
2016 2014   Gērnsija 0,896 23 [3]
2016 2014   Mena 0,893 26 [3]
2016 2014   Kaimanu Salas 0,887 31 [3]
2016 2014   Martinika 0,884 33 [3]
2016 2014   Senbartelmī 0,876 39 [3]
2016 2014   Gibraltārs 0,873 41 [3]
2016 2014   Fēru Salas 0,872 42 [3]
2016 2014   Vatikāns 0,864 44 [3]
2016 2014   Jaunkaledonija 0,861 45 [3]
2016 2014   Senpjēra un Mikelona 0,861 47 [3]
2016 2014   ASV Virdžīnas 0,851 49 [3]
2016 2014   Guama 0,849 52 [3]
2016 2014   Folklenda Salas 0,846 53 [3]
2016 2014   Sintēstatiusa 0,842 58 [3]
2016 2014   Gvadelupa 0,841 59 [3]
2016 2014   Aruba 0,839 61 [3]
2016 2014   Puertoriko 0,838 62 [3]
2016 2014   Saba 0,831 67 [3]
2016 2014   Sintmārtena 0,830 69 [3]
2016 2014   Kokosu (Kīlinga) Salas 0,829 70 [3]
2016 2014   Tērksas un Kaikosas 0,826 72 [3]
2016 2014   Kirasao 0,825 73 [3]
2016 2014   Bonaire 0,823 75 [3]
2016 2014 Senmartēna 0,821 76 [3]
2016 2014   Reinjona 0,818 78 [3]
2016 2014   Gviāna 0,816 80 [3]
2016 2014   Angilja 0,809 82 [3]
2016 2014   Grenlande 0,808 83 [3]
2016 2014   Britu Virdžīnas 0,808 84 [3]
2016 2014   Norfolkas Sala 0,805 85 [3]
Augsts tautas attīstības indekss
2015 2015   Kosova* 0,714 103 [6]
2016 2014   Ziemsvētku Sala 0,797 89 [3]
2016 2014   Franču Polinēzija 0,797 90 [3]
2016 2014   Ziemeļu Marianas Salas 0,796 91 [3]
2016 2014   Kuka Salas 0,742 124 [3]
2016 2014   Volisa un Futuna 0,734 127 [3]
2016 2014   Amerikāņu Samoa 0,734 128 [3]
2016 2014   Montserrata 0,731 133 [3]
2016 2014   Svētās Helēnas Sala 0,719 144 [3]
2016 2014   Majota 0,715 149 [3]
Vidējs tautas attīstības indekss
2016 2014   Niue 0,666 164 [3]
2016 2014   Pitkērna 0,661 169 [3]
2016 2014   Tokelau 0,552 198 [3]
Zems tautas attīstības indekss
2016 2014   Rietumsahāra 0,508 210 [3]

* Aprēķina ANO

PiezīmesLabot

  1. Tā kā ANO neatzīst Taivānu kā neatkarīgu valsti un arī neiekļauj to savā ziņojumā kā Ķīnas provinci, Taivānas valdība 2007. gadā pati aprēķina savu tautas attīstības indeksu kā 0.943 balstoties uz sekojošiem datiem: paredzamais mūža ilgums 78,4 gadi; pieaugušo lasītprasmes līmenis 97,6%; vispārējais izglītības iesaistes līmenis 101,9% un IKP (PPP) 30 352 ASV dolāri.[5]

AtsaucesLabot

Ārējās saitesLabot